TOON LAURENSE

Schilder Toon Laurense, geboren in 1958 te Venray, heeft drie opleidingen gevolgd; na het afronden van zijn studies in filosofie en wiskunde aan de Koninklijke Universiteit Nijmegen, van 1979 tot 1983, besloot Laurense naar een kunstacademie in 's-Hertogenbosch te gaan. Hier heeft hij van 1984 tot 1986 gestudeerd. Momenteel woont en werkt Laurense in 's-Hertogenbosch.

 

Met zijn schilderijen geeft Laurense gestalte aan de beleving van ruimte, licht, sfeer, bewustzijn en kleur. De werken, die er vloeibaar en levendig uitzien, bestaan meestal uit twee componenten: een open gedeelte en een dicht gedeelte. Hiertussen kan een magisch en evenwichtig balans gevonden worden. Het open gedeelte is atmosferisch van aard en bestaat uit zachte tinten die in en over elkaar geschilderd zijn, en daardoor door elkaar heen vloeien. Het dichte gedeelte kan gezien worden als abstracte schilderkunst en bestaat vaak uit vet geschilderde en geplamuurde blokken, kleurvlakken en lijnen. Deze geometrie fungeert als tegenhanger van het open gedeelte. Laurense wil met zijn schilderijen ruimtes scheppen waar plek is voor contemplatie, en hij wenst dat de kijker het beeld ervaart, niet louter bekijkt. Alhoewel de kunstwerken niets uitbeelden en geen herkenbare motieven bevatten, roepen ze wel associaties op en kunnen ze verwijzen naar landelijke ervaringen.

 

Laurense maakt gebruik van acryl- en olieverf. Alhoewel hij in het verleden zijn schilderijen als constructie berekende, vertrouwt de kunstenaar momenteel op zijn lichaam, geest en intuïtie in verhouding tot het doek. Schilderen lijkt voor Laurense een bewegingscompositie, een choreografie, die tot leven komt wanneer hij de verf op het doek aanbrengt. Zijn schilderijen reflecteren hierdoor zijn gevoel en liefde voor muziek. Wanneer Laurense grote schilderijen maakt, beweegt hij ritmisch voor het doek. Schilderen is voor hem een vorm van verlangen naar vrijheid, maar tegelijkertijd is het ook een zoektocht naar houvast.

Gedurende zijn carrière is het werk van Laurense veel tentoongesteld, onder andere tijdens de KunstRAI te Amsterdam. Zijn creaties zijn te vinden in de collecties van bedrijven, particulieren en musea, zoals het Noord-Brabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, het Museum Jan Cunen in Oss en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.  

 

© 2015 Art Nieuws

Geen titel