ELABY BERGER

Elaby (1956) begon als leerling fotografe en genoot haar opleiding aan de fotovakschool in Apeldoorn. Als het digitale tijdperk z'n intrede doet, ontdekt ze de fotobewerkingssoftware. Deze wordt gebruikt om beelden te corrigeren en verbeteren, maar Elaby ziet experimentele mogelijkheden. Ze gebruikt de technologie voor het manipuleren van foto's om onconventionele fotografische weergaves te realiseren.

 

Met als uitgangspunt de traditionele fotografie heeft Elaby door de jaren heen een eigen, herkenbare stijl ontwikkeld. Ze houdt daarin niet vast aan de traditionele waarden. Integendeel. Elaby haar manier van werken is opzienbarend. Ze maakt opnames en bewerkt deze laag voor laag. De door de traditionele fotografie zo verfoeide ruis wordt zo een instrument om onconventionele fotografische weergaves te creëren die neigen naar schilderkunst. Nog steeds zijn deze digitale fotobewerkingstechnieken een belangrijke inspiratiebron voor Elaby.

 

Elaby is een groot liefhebber van de art deco en jugendstil. De invloed van deze stromingen komt in veel van haar werk tot uiting. Eén van haar andere grote inspiratiebronnen is de vrouw. In tegenstelling tot de vaak overheersende mannelijke weergaves, portretteert zij met haar vrouwenoog de vrouw op een subtiel sensuele wijze.

 

© 2015 Art Nieuws

Steenbok

45 x 45